Publicerat 12 april 2018 i kategorin Artiklar

Uttagsbeskattning av stallplats

Kammarrätten bestämde uttagsvärdet till 500 kr per månad och häst vid uttagsbeskattning för privat användning av fyra stallplatser på hästägarens egen lantbruksfastighet.

När en företagare tar ut en förmån för privat bruk ur sin näringsverksamhet ska förmånens marknadsvärde redovisas som intäkt. Marknadsvärdet är det pris som företagaren skulle ha fått betala på orten för en motsvarande vara eller tjänst. Finns det inget jämförbart pris på orten ska ett uppskattat marknadsvärde användas.

Hästar på egen fastighet

Linda äger en lantbruksfastighet. Hon har fyra hästar på fastigheten och en av fastighetens ekonomibyggnader används till viss del som stall. Hästarna har tillgång till boxplatser och grönbete på gården.

Vid beräkning av det belopp som Linda ska uttagsbeskattas för anser hon att det måste beaktas att ladugården där hästarna är uppstallade inte är renoverad, det saknas sadelkammare samt varmvatten och att det är låg takhöjd. Det finns inte heller skrittmaskin, foderrum eller spolplats. Under Skatteverkets utredning har hon skickat in exempel på annonser avseende stallplatser och sommarbete där priser varierar mellan 200 kr och 500 kr per månad.

Skatteverket uppskattade marknadsvärdet till 700 kr, exklusive moms, per häst och månad.

Linda överklagade Skatteverkets beslut.

Förvaltningsrätten

Av förarbetsuttalanden framgår, enligt förvaltningsrätten, att om något bestämt marknadspris inte kan fastställas får man nöja sig med en uppskattning av ett intervall inom vilket marknadspriset rimligen bör ligga. Ligger priset inom detta intervall får priset anses marknadsmässigt.

För att uppskatta marknadsvärdet för de i målet aktuella stallplatserna ansåg förvaltningsrätten att en individuell bedömning måste göras. Hänsyn ska tas till att det aktuella stallet är slitet och ligger ute på landsbygden samt att inga löpande kostnader för till exempel strö och foder tagits upp i näringsverksamheten.

Förvaltningsrätten konstaterade att de annonser som Linda kommit in med kunde ge viss vägledning vid bedömning av marknadsvärdet även om de inte fullt ut avsåg hästhållning under jämförbara förhållanden. De stallplatser som Linda ska uttagsbeskattas för borde enligt förvaltningsrätten ligga i det övre spannet av den prisbild om 200-500 kr som de ingivna annonserna visar. Förvaltningsrätten bedömde därför att marknadsvärdet skäligen skulle uppskattas till 500 kr per månad och stallplats.

Kammarrätten

Skatteverket överklagade förvaltningsrättens dom. Kammarrätten i Göteborg instämde i förvaltningsrättens bedömning och avslog överklagandet.

Dom 2018-01-26, mål nr 3888-17

Läs också Bygga om lada till stall >>

 

Publicerat 23 april 2025

Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag

Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra gränsöverskridande handel, är programmet Nordic Smart Government & Business på väg att skapa ett digitalt ekosystem som sätter Norden i framkant. En av de som varit högst delaktig i programmet är …

Läs mer

Publicerat 23 april 2025

Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?

Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, och det är hög tid för både företag och redovisningskonsulter att sätta sig in i vad som väntar. Fredrik Andersson Carlö, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, ger sin bild av nuläget – och …

Läs mer

Publicerat 23 april 2025

Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!

Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i årets deklaration  Förra året var första gången som plattformsföretag skulle lämna kontrolluppgifter i vissa fall vid uthyrning av fast egendom, försäljning av personliga tjänster, …

Läs mer

Publicerat 23 april 2025

Undvik kvarskatt nästa år

Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala 2026? Målet – ingen kvarskatt!  Redan nu är det dags att se över hur inkomsterna för 2025 kommer att beskattas när vi lämnar in deklarationen i maj 2026. Syftet med att arbetsgivare …

Läs mer

Publicerat 23 april 2025

Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja

EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina rapporteringskrav på mindre underleverantörer. – Förslaget kallas ambitionssänkning, verklighetsanpassning eller en smartare väg till målet beroende på vem som uttalar sig. Eftersom vi ser att företag …

Läs mer

Publicerat 23 april 2025

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för inkomstdeklarationen vara lite mer komplicerad än för privatpersoner. Aktiebolag kan lämna in inkomstdeklarationen vid fyra tillfällen under året. Vilken tidpunkt som aktiebolaget ska lämna in sin …

Läs mer

Publicerat 23 april 2025

Deklaration 2025 – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!

Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2024. Här lyfter vi några viktiga datum att ha koll på under 2025. Flera datum för betalning av kvarskatt  I och med att kostnadsräntan på skattekontot uppgår till 2,5 procent är det viktigt att veta vid vilka tidpunkter som skatten ska vara inbetald för att undvika denna ränta. Om kvarskatten överstiger 30 000 kronor ska …

Läs mer

Publicerat 23 april 2025

Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?

Den 31 mars markerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på vad som gäller och vilka åtgärder du behöver vidta innan deadline? Innan den 31 mars måste arbetsgivaren se till att de semesterdagar som inte går att spara tas ut i ledighet. Det är endast …

Läs mer

Publicerat 23 april 2025

Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra

När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade rehabiliteringsåtgärder. Den medicinska rehabiliteringen ansvarar sjukvården för. Ditt ansvar som arbetsgivare  Rehabiliteringsansvaret gäller oavsett om sjukdomen eller skadan har uppstått …

Läs mer

Publicerat 23 april 2025

Vanliga deklarationsmissar för enskilda näringsidkare – och hur du undviker dem

Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi några tips på hur du undviker fel i din deklaration. Avdrag för ränteutgifter  En fysisk person får kontrolluppgifter på de ränteutgifter som har betalts under året. Kontrolluppgift …

Läs mer

Gå till startsidan